Spoorweg-
onderdoorgang
De stad Goes wordt door de spoorlijn Roosendaal – Vlissingen verdeeld. Het spoor vormt een barrière tussen het noordelijk deel waar het historisch centrum van Goes en het winkelhart zich bevinden en het zuidelijk deel waar vooral de middelbare scholen en woonwijken zijn gesitueerd.




Goes

Spoorweg-
onderdoorgang
Aanleiding
De stad Goes wordt door de spoorlijn Roosendaal – Vlissingen verdeeld. Het spoor vormt een barrière tussen het noordelijk deel waar het historisch centrum van Goes en het winkelhart zich bevinden en het zuidelijk deel waar vooral de middelbare scholen en woonwijken zijn gesitueerd. Door toenemend treinverkeer waren de overwegbomen steeds vaker gesloten. Hierdoor werd de doorstroming van het wegverkeer meer en meer belemmerd en ontstonden er regelmatig onveilige situaties.
Om de doorstroming voor wegverkeer sterk te verbeteren, de veiligheid te verhogen en de geluidsoverlast te verminderen is er gekozen voor een onderdoorgang voor alle weggebruikers. Hierdoor wordt de barrièrewerking en het risico op conflicten tussen spoor- en wegverkeer volledig weggenomen. Tegelijkertijd is ook het aangrenzende stationsgebied inclusief busstation opnieuw ingericht met voorzieningen die hedendaags passend zijn.
De uitdaging
Om de overlast naar de omgeving te beperken en het werk in goede banen te leiden is een monitoringsplan opgesteld waarin maatregelen staan beschreven die bijv. overmatige trillingen voorkomen en geluidsoverlast beperken. Tijdens de uitvoering werden de risico’s nauwlettend in de gaten gehouden zodat deze tijdig bijgestuurd konden worden. De grootste uitdagingen zaten in de treinvrije periodes. De werkzaamheden (tijdens deze weekenden), moesten goed voorbereid en geregisseerd worden.
De aanpak
Het realiseren van dit omvangrijke project in Goes staat niet op zichzelf, maar past in een groter geheel. De uitvoering van alle werkzaamheden is gefaseerd verlopen waarbij eerst zoveel mogelijk de ondergrondse voorzieningen (zoals riolering en overige kabels en leidingen) werden vernieuwd en veelal een nieuwe plek hebben gekregen. Aansluitend werd de onderdoorgang gebouwd en de aangrenzende openbare ruimte heringericht. Toen de nieuwe inrichting klaar was, is de bestaande overweg verwijderd en was Goes voorgoed van een barrière verlost.
Het spreekt voor zich dat bij dit soort complexe civiele projecten vele aspecten komen kijken. Wij alsRA+ hebben reeds aan meerdere van dit soortgelijke projecten ons steentje bij mogen dragen. Hierdoor weten we met welke zaken je zoal te maken krijgt tijdens de voorbereiding, maar ook tijdens de uitvoering. Voorop staat dat geen enkel project hetzelfde is en dat voor iedere project maatwerk dient te worden geleverd. Gedurende de periode begin 2017 t/m eind 2019 hebben wij de nodige ondersteuning geleverd ten aanzien van projectmanagement als ook het technisch advies, dit laatste zowel in de voorbereidingen alsmede tijdens de uitvoering.