Plan
Eureka
EUREKA! Breda heeft een eigen identiteit in de stad: een autoluwe stadsbuurt met een duurzame, klimaatbestendige en hoogwaardige inrichting welke als groene verbinder tussen de stad en omliggende wijken zal gaan werken.






Breda
Plan
Eureka
Aanleiding
Op loopafstand van de binnenstad van Breda wordt op het voormalige Euretca-terrein plaats gemaakt voor 307 nieuwe woningen en appartementen, onderverdeeld in vier helder gedefinieerde woonvelden. Deze gehele nieuwe wijk wordt in 4 fases gebouwd. De gebouwvolumes verschillen in vorm en afmeting, maar zijn samen toch een eenheid. Stoere baksteenarchitectuur met verfijnde details en zorgvuldig op elkaar afgestemde materialen en kleuren
geven een sterke samenhang. Naast deze grote hoeveelheid woningen komt er ook een commerciële ruimte en een groene openbare ruimte met fiets- en wandelpaden.
De nieuwe wijk, die Eureka! gaat heten, ligt ten noorden van het historische stadscentrum en op loopafstand van het station. De locatie is nu nog een ontoegankelijk, afgesloten industrieterrein dat de doorstroom in de stad belemmert. EUREKA! Breda heeft een eigen identiteit in de stad: een autoluwe stadsbuurt met een duurzame, klimaatbestendige en hoogwaardige inrichting welke als groene verbinder tussen de stad en omliggende wijken zal gaan werken.
De uitdaging
De gemeente legt de lat hoog als het gaat om zaken als kwaliteit, mobiliteit, duurzaamheid en innovatie. Breda wil in 2030 de eerste Europese stad in een groen park zijn en in 2040 wil Breda in CO2-neutraal zijn.
Naast de woningen wordt ook een compleet autoluw openbaar gebied opgeleverd, het parkeren wordt in parkeerkoffers/verdiepte parkeerkelder gerealiseerd. Daardoor blijft er veel ruime over tussen de woongebouwen voor een groene en ontspannen openbare ruimte.
Het plan EUREKA! Breda scoort hoog op die punten: auto’s verdwijnen uit het straatbeeld, er is veel ruimte en groen, bestaande bomen blijven zoveel mogelijk staan, water wordt opgevangen in wadi’s. Allemaal zaken die belangrijk zijn om de duurzaamheidsambitie te realiseren en daar moet in het project rekening mee gehouden worden.




“Een duurzame, klimaatadaptieve, natuurinclusieve en gezonde woon- en leefomgeving”
De aanpak &
de oplossing
Wij hebben in opdracht van – en in samenwerking met – Ontwikkelingscombinatie Maas-Jacobs en de Nederlandse Bouwunie B.V. het ontwerptraject verzorgd.
Het project is voorbereid en de contractstukken bouw- en woonrijp maken zijn opgesteld. RA+ is verantwoordelijk voor het bewaken van de overall projectplanning, de benodigde onderzoeken, inmeten van de bestaande situatie, het aanvragen van vergunningen, het opstellen van waterhuishoudkundige- en groenplannen, opstellen van contractstukken voor de civiele aannemer, organiseren van de aanbestedingen en verzorgen van de uitvoeringsbegeleiding.
Ook de benodigde afstemming met diverse stakeholders waaronder de opdrachtgever, nutspartijen, waterschap en de gemeente Breda zijn onderdeel van onze werkzaamheden.
Bijdrage RA+
In dit project zijn veel disciplines van RA+ samen gekomen. Van projectmanagement tot aan begeleiden van de ontwerpen, opstellen waterhuiskundige- én groenplannen. Een veelzijdig project met veel raakvlakken als kwaliteit, mobiliteit, duurzaamheid en innovatie.
In dit project hebben wij het volgende verzorgt:
+ Civieltechnische begeleiding ontwerpfase
+ Opstellen waterhuishoudkundig plan
+ Contract-/aanbestedingsfase bouwrijpfase
+ Contract-/aanbestedingsfase woonrijpfase
+ Contract-/aanbestedingsfase groenplan
In dit project verzorgen wij momenteel:
+ Directievoering en toezicht tijdens het bouw- en woonrijp maken